FANÚT DE FLINTER FANÚT DE FLINTER
Ontmoeten! Het hele seizoen door ontmoeten we elkaar, mensen in het dorp, mensen elders. Het lijkt net iets menselijks: contact hebben met anderen. Als je met vakantie gaat wil je rust! Even niets meer hoeven en moeten. Eenmaal op de camping – nadat de vouwwagen is opgezet – heb je zo weer contact met mensen. Weer ontmoetingen … maar wel met wildvreemden, alhoewel … Op de camping in Heerlen stond een jong stel achter ons. De vader riep: Jelte útsjen … Uiteraard keek ik om, huh??? Hoezo moet ik uitkijken? O wacht het ging om dat jongetje van 4 jaar! En waar komen ze vandaan? Uit Ureterp! Gemeenteleden van de GKV aldaar. Deze kerk weet ik natuurlijk te staan, omdat ik daar uit de buurt kom. Toen zij wegreden hebben we elkaar nog vaarwel gegroet!
Wat een leuk contact met deze mensen, die vlak achter ons stonden. Wat een heerlijke plek, ver weg van alle werkzaamheden en toch ook zo lekker dicht bij huis. Ook al hadden we om ‘in poppeslokje’ gewild naar Polen, ja eigenlijk twee, want onze vrienden hebben in de afgelopen drie jaar al twee kleinkinderen gekregen. Helaas gaf het heel veel gedoe met alle maatregelen en dus hebben we besloten om weer in eigen land te blijven en dat is toch ook een prachtig land!! In de herfst kunnen we altijd nog even kijken of we dan hen kunnen bezoeken en anders volgend jaar.
Tot ziens in Jeruzalem! Zo groeten Joden elkaar met het vooruitzicht elkaar weer te mogen ontmoeten. Wij gaan een nieuw seizoen in en mogen elkaar dat ook toewensen: vaya con Dios (ga met God)! … en Hij zal met je zijn! Allen een goed en gezegend nieuw seizoen toegewenst!
Ds. Jelte Lindeboom.
 
 
OVERDENKING OVERDENKING
#fitgirl#fitboy
De reclames vliegen ons om de oren, als ik op instagram kijk dan kom ik er bijna niet onderuit. Strakke, fitte lichamen met sixpacks. We moeten bewegen, gezond eten, trainen en onze resultaten meten. Ons door God gekregen lichaam, mogen we als een tempel behandelen.  Zolang we onszelf maar niet gaan vergelijken, onze identiteit hierin niet verliezen en het niet al te dogmatisch wordt, lijkt het mij een positief doel om een fit lichaam te willen creëren. Ons jaarthema zal 'Minnertsga in beweging' zijn. Samen in beweging, fit worden!
Als gemeente mogen wij ook een lichaam zijn. We mogen onszelf fit houden door doelen te stellen, onszelf uit te dagen en juist met elkaar te geloven. Net zoals je het ook langer volhoudt als je samen sport, is dat ook zo met geloven. Samen oefenen in delen, danken en bidden. Zodat wij als gemeente in beweging komen, maar ook de mensen om ons heen. Bewegen is omzien naar elkaar, moeite doen om te luisteren om naast elkaar te staan, dat kost best veel energie en uithoudingsvermogen, maar hoe vaker je het oefent hoe beter je hierin gaat worden.
Maar we zijn ook één lichaam met alle mede volgelingen van Jezus. Hoe kunnen wij naar de andere delen van dat lichaam omkijken? Naar medegelovigen die vervolgd worden, die in armoede leven of onderdrukt worden. Hoe gaan wij daar als gelovigen in Minnertsga mee om, wat kunnen wij betekenen?
Fit worden, resultaten behalen, dat betekent een overgave, focus en toewijding.
En dit geldt niet alleen voor ons lichaam, maar ook voor ons geloofsleven. Hoe kunnen we hierin groeien? Samen de focus houden op God, op zijn Woord en op zijn schepping. Denk er eens over na waar jij je dit seizoen op wil focussen? Wat in je (geloofs)leven is wat stram of zit vast? Waar heb je lang geen aandacht aan besteed? Zou je dit jaar meer geduld willen krijgen, een bijbelboek willen lezen of een keer naar de gebedsgroep willen. Zo zijn er nog veel dingen te bedenken. Deel je doelen met een naaste of in je gespreksgroep, want als we samen oefenen en elkaar bevragen houden we het langer vol. Dus bij deze deel ik mijn doel voor het seizoen: Ik wil graag het nieuwe testament lezen, want ik lees wel bijbel voor mijn werk, maar voor mijn persoonlijk geloof blijft hij best vaak dicht.
We mogen uitkijken naar een nieuw seizoen, waarin er Iemand met ons mee gaat, die ons de beste voeding kan geven en de beste personal-trainer is die we kunnen wensen. Ga met God en hij zal met je zijn!
Tsjikke Bloem.

 
 
FANÚT FRENTSJER FANÚT FRENTSJER
Het is een regenachtige maandagochtend, ik ben natuurlijk weer op de laatste dag dat het Tsjerkenijs ingeleverd moet worden bezig met het typen van mijn aandeel in het geheel.
Ik sta even voor het raam na te denken en opeens overvalt mij weer de gedachte: 'Ik mag gewoon kerkelijk werker zijn.' Ik mag stukjes schrijven over geloof, God en mensen. Hoe mooi is dat!
Nu ben ik alweer bijna 2 jaar in jullie midden en mag ik nog steeds nieuwe mensen ontmoeten. Het is niet altijd gemakkelijk geweest om juist in deze coronaperiode te wennen aan mijn nieuwe baan en nieuwe gemeente. Ik wil zo graag een band met jullie opbouwen, naar mensen toe en meedoen met de activiteiten. En ik hoop uit de grond van mijn hart dat dit in het volgende seizoen weer kan.
Dat we weer kunnen vieren, elkaar spontaan kunnen bezoeken en samen op weg mogen gaan. Toch kijk ik ook terug op een bijzondere periode. Dat je mag ervaren dat je God kan dienen, hoe de situatie dan ook is. Ik wens jullie allen een goede zomer toe, dat we ook met z'n allen mogen genieten wat God ons geeft en dat dit ook ontspanning mag brengen. Hopelijk mogen we rust vinden en laden we weer op om na de zomer weer te starten en met elkaar in beweging te mogen komen om zo als volgelingen van Jezus met Hem gemeente te zijn.
Tsjikke Bloem.
 
 
PASTORALIA PASTORALIA
In de afgelopen tijd is weer een aantal mensen getroffen door corona, maar ook andere ziekten. Wij vragen jullie allemaal te bidden voor rust, zegen, wijsheid en kracht voor ons allemaal om vol te houden en om te zien naar mensen om je heen. Alleen samen kunnen wij dit doen, alleen samen kunnen we zo gemeente zijn.


 
 
ZIEKEN ZIEKEN

In tijden van ziekte en verdriet is het soms moeilijk om staande te blijven. Daarom wil ik jullie vragen te blijven bidden voor hen om zo iets van Christus te laten zien en merken aan hen en aan onze dorpsgenoten. Daarin kun je als christen sterk zijn.
Ds. Jelte Lindeboom.
 
 
Even kennismaken Even kennismaken
Een korte voorstelling van de predikant van Minnertsga.
lees meer »
 
Gebaar van liefde Gebaar van liefde
Het ruisen van de zee
de vogels op het veld
de stilte in het bos
God wat is uw schepping
toch oneindig mooi.
Het rumoer rond corona
de roep van wanhoop
muren van eenzaamheid
hoe broos zijn wij mensen
in ons eindig bestaan.
Hoe vinden wij hoop
voor een toekomst
vol vlagen van mist.
Kom ons tegemoet, God
En omarm ons
met een gebaar van liefde.