FANÚT DE FLINTER! FANÚT DE FLINTER!
De wind kan er flink doorblazen, zoals de Geest ook waait en mensen in beweging zet. Het ventileren van allerlei meningen is een ander verhaal, wat vaak voor onrust en beschadiging zorgt. De boel even flink open zetten geeft het virus minder gelegeheid, wordt gezegd.
Als je ventileert, dan geef je de ruimte aan de wind om verfrissing te brengen. Er ontstaat ruimte voor frisse lucht in een soms bedompte omgeving. In het lezen van een boek over het boek Exodus van opperrabbijn Jonathan Sacks lazen we laatst over ruimte en tijd. Het was verrassend om te lezen, dat tijd en ruimte in het Hebreeuws hetzelfde woord is: olam. Wanneer ventileer jij nu werkelijk je eigen leven en geef je echt tijd en ruimte voor God? Velen spreken over stille tijd, dat iedere dag weer gehouden moet worden. Wat doe je daar mee? Geef je dan ook echt ruimte aan de Eeuwige, Hashem (de Naam)? En dat maakt je heilig.
Eerder heb ik wel gezegd, dat wij heiligen zijn, omdat we bij God en Jezus horen. Is dat wel genoeg? Sacks schrijft: heiligheid is de ruimte die we maken voor God. Ruimte maken voor de Eeuwige door de week, op zondag of op ieder ander moment. Daarom is de shabbat heilig, omdat daar ruimte voor de Hashem (de Naam) wordt gemaakt. Alles valt even helemaal stil. Er is rust en geen tijd om te maken, maar om bewust te zijn, dat de Eeuwige schept, alles en iedereen, en dat Hij bevrijdt steeds weer.
In die vrijheid mag je op weg gaan, deze zomer in. Misschien zijn de vakantieplannen wel helemaal overhoop gehaald door de corona. Misschien ben je wel blij dat dat is gebeurd, misschien ook wel verdrietig of boos. Daarom houd moed en maak ruimte voor God!
Vrede van God voor de komende tijd,
ds. Jelte Lindeboom.

 
terug