Verzamel postzegels, kaarten en ander materiaal Verzamel postzegels, kaarten en ander materiaal
Ook in 2018 zijn er weer dozen vol postzegels en ansicht- en geboortekaarten ingezameld in plaatselijke gemeenten. Na sortering is dit verkocht op beurzen en aan handelaren. De opbrengst hiervan - bestemd voor Kerk in Actie en de GZB - was maar liefst € 28.969! Doet uw gemeente ook mee met deze inzamelingsacties? Hartelijk dank voor uw inzet! Wellicht goed om te weten dat ook andere verzamelingen welkom zijn, bijvoorbeeld oude mobiele telefoons, lege toners en cartridges, munten, modelautootjes, speldjes en oud speelgoed. Kijk voor meer informatie, bijvoorbeeld over het opstarten van een inzamelingsactie, op kerkinactie.nl/inzamelingsacties.
 
Fryslân foar Rwanda - Rwanda  Fryslân foar Rwanda - Rwanda 
Steeds meer Friese kerken zetten zich in voor christenen in Rwanda. Het is één van de kleinste Afrikaanse landen, slechts acht keer groter is dan Friesland en bovendien even groen. Maar waar Friesland bekend is om de Friese meren, is Rwanda het land van duizend bergen. Tot 2022 gaan veel Friese kerken aan de slag voor Rwanda: Fryslân foar Rwanda! 
Jonge christelijke bevolking 
De meeste Rwandezen zijn christen (56% katholiek, 26% protestant, 11% Zevende Dags Adventist) en 4,6% is moslim. Rwanda heeft een zeer jonge bevolking: meer dan 60 procent is geboren na de genocide in 1994. Toen werd een tiende van de bevolking uitgemoord. Het aantal 55+ers is maar 6,6%. 
Hiv/aids 
Dit kleine vruchtbare dichtbevolkte land heeft 12 miljoen inwoners. Bijna 2% daarvan zijn besmet met het hiv-virus, waaronder 11.000 kinderen jonger dan 15 jaar. Bovendien zijn er 69.000 weeskinderen die hun ouders door aids verloren. 
Leren van elkaar 
Protestantse kerken in Rwanda zijn de laatste jaren druk bezig om jongeren meer stem te geven in hun kerken. Ook binnen Friese kerken speelt dit thema. Een mooi aanknopingspunt om van elkaar te leren. 
 
Meer informatie vindt u op: 
https://www.kerkinactie.nl/projecten/friesland-voor-rwanda 
Sjaak W