NIEUWS VAN DE ZENDING- EN  EVANGELISATIECOMMISSIE NIEUWS VAN DE ZENDING- EN  EVANGELISATIECOMMISSIE
                                    
De tentdienst welke is gehouden op 7 juli j.l., waar gecollecteerd is voor de stichting Trijntje Beimers, heeft het mooie bedrag opgeleverd van 322,- euro. Hiervoor allen dank.  
 
In de aankomende  Zendingsdienst welke gepland staat op 20 oktober, stellen  wij het werk van Boukje Fokkema centraal. 
Boukje werkt voor de stichting Give Hope Bring Life. 
“Hoop en leven brengen aan kinderen in nood in Rusland” 
De nood is groot! Wereldwijd leven er naar schatting zo’n 100 miljoen kinderen op straat, meer dan 15 miljoen kinderen hebben één of beide ouders aan aids verloren en ruim 3 miljoen kinderen werken gedwongen in de prostitutie. Helaas blijft het niet bij deze cijfers. Er zijn zoveel kinderen van wie we niet eens weten dat ze thuis dagelijks mishandeld, gekleineerd of misbruikt worden. 
Ik, Boukje Fokkema, trek mij het lot van deze kinderen aan, omdat ik weet dat achter al deze feiten en cijfers gezichten schuil gaan. Jonge mensenlevens die leven tussen wanhoop en vrees. Kinderen die zonder dat ze het zelf door hebben een grote schade wordt toegebracht. 
Voor deze kinderen wil ik mij inzetten. Ik wil kinderen in nood weer hoop geven, zodat ze weer kunnen gaan LEVEN. Van januari 2016 t/m december 2017 heb ik mij ingezet voor kinderen in nood in Siberië. Sinds september 2018 zit ik  voor onbepaalde tijd in Sint Petersburg. 
Namens de commissie, Sjaak Weiland. 
 
 
Verzamel postzegels, kaarten en ander materiaal Verzamel postzegels, kaarten en ander materiaal
Ook in 2018 zijn er weer dozen vol postzegels en ansicht- en geboortekaarten ingezameld in plaatselijke gemeenten. Na sortering is dit verkocht op beurzen en aan handelaren. De opbrengst hiervan - bestemd voor Kerk in Actie en de GZB - was maar liefst € 28.969! Doet uw gemeente ook mee met deze inzamelingsacties? Hartelijk dank voor uw inzet! Wellicht goed om te weten dat ook andere verzamelingen welkom zijn, bijvoorbeeld oude mobiele telefoons, lege toners en cartridges, munten, modelautootjes, speldjes en oud speelgoed. Kijk voor meer informatie, bijvoorbeeld over het opstarten van een inzamelingsactie, op kerkinactie.nl/inzamelingsacties.
 
Fryslân foar Rwanda - Rwanda  Fryslân foar Rwanda - Rwanda 
Steeds meer Friese kerken zetten zich in voor christenen in Rwanda. Het is één van de kleinste Afrikaanse landen, slechts acht keer groter is dan Friesland en bovendien even groen. Maar waar Friesland bekend is om de Friese meren, is Rwanda het land van duizend bergen. Tot 2022 gaan veel Friese kerken aan de slag voor Rwanda: Fryslân foar Rwanda! 
Jonge christelijke bevolking 
De meeste Rwandezen zijn christen (56% katholiek, 26% protestant, 11% Zevende Dags Adventist) en 4,6% is moslim. Rwanda heeft een zeer jonge bevolking: meer dan 60 procent is geboren na de genocide in 1994. Toen werd een tiende van de bevolking uitgemoord. Het aantal 55+ers is maar 6,6%. 
Hiv/aids 
Dit kleine vruchtbare dichtbevolkte land heeft 12 miljoen inwoners. Bijna 2% daarvan zijn besmet met het hiv-virus, waaronder 11.000 kinderen jonger dan 15 jaar. Bovendien zijn er 69.000 weeskinderen die hun ouders door aids verloren. 
Leren van elkaar 
Protestantse kerken in Rwanda zijn de laatste jaren druk bezig om jongeren meer stem te geven in hun kerken. Ook binnen Friese kerken speelt dit thema. Een mooi aanknopingspunt om van elkaar te leren. 
 
Meer informatie vindt u op: 
https://www.kerkinactie.nl/projecten/friesland-voor-rwanda 
Sjaak W