ZENDING/ EN EVANGELISATIECOMMISSIE ZENDING/ EN EVANGELISATIECOMMISSIE
Op zondag 25 oktober om 9:15 uur is er weer een zendingsdienst welke
in het teken zal staan van ons classicaal project in Rwanda. Deze dienst  zal worden voorgegaan door onze pastoraal werker Tsjikke Bloem.
In deze dienst zal mevrouw Jeanette V van de ZWO Groep Franeker vertellen over haar bezoek in Rwanda aan ons gezamenlijk kerk in actie project.
Wat u ook kan volgen via www.kerkinactie.nl/Rwanda.

De opbrengst van de uitgangscollecte zal dan ook geheel naar dit project gaan.
Wij als ZWO bevelen deze dan ook van harte bij u aan.

Met vriendelijke groet, Sjaak Weiland.
 
 
Nieuws van Boukje Fokkema Nieuws van Boukje Fokkema
Net zoals in Nederland, worden ook in Rusland weer steeds meer dingen mogelijk en worden alle maatregelen stap voor stap versoepeld. De grenzen zijn vooralsnog nog dicht, dus wanneer ik die kant weer op kan gaan is niet duidelijk. Daarbij geldt ook, al gaan de grenzen weer open, dan heb ik nog geen visum. Bidden jullie mee voor dat het straks weer mogelijk zal zijn om een visum te kunnen krijgen?

Ik probeer zo goed mogelijk invulling aan de tijd hier in Nederland te geven. Naast wat werkzaamheden die ik op afstand kan doen, heb ik in de afgelopen periode verschillende cursussen en (online) trainingen gevolgd, waaronder een online training voor het werken met ‘children at risk’: kinderen die vanwege verschillende traumatische ervaringen in hun kindertijd, het risico lopen om nooit de droom, plan en potentieel te vervullen dat God voor hen heeft.

De training confronteerde mij weer even met de werkelijkheid m.b.t. hoeveel kinderen nog steeds wereldwijd in nood zijn, maar niet alleen kinderen, ook hele gemeenschappen. Eén van de huiswerkopdrachten was een documentaire kijken over mensenhandel en prostitutie, waarbij het voornamelijk over kinderen ging. Verschrikkelijke verhalen passeerden de revue. Er zijn culturen waarin meisjes worden geboren en de omgeving zegt: “je hebt de jackpot gewonnen”! Niet omdat de ouders een prachtig geschenk van God hebben ontvangen, maar omdat een meisje hun financiële garantie voor de toekomst biedt. Ze kunnen haar altijd op ‘latere’ leeftijd verkopen om de prostitutie in te gaan. Deze training maakt mij er pijnlijk van bewust, dat we nog een lange weg te gaan hebben om kinderen wereldwijd te ‘redden’ en te bereiken met Gods herstellende hoop en liefde. De nood is nog steeds erg groot!

Deze training was voor mij persoonlijk echt weer even een motivator om door te gaan met het uitreiken naar kinderen in nood in Rusland, zodat de levens van kinderen getransformeerd worden met de liefde van God en er weer hoop op een toekomst gaat ontstaan, of zoals bij Y., die afgelopen zomer een kamp van Grain of Wheat heeft bezocht en heeft ontdekt dat ze zoveel meer kan dan ze altijd had gedacht en wat andere mensen altijd tegen haar hadden gezegd:

Y. is een vijftienjarig meisje, dat afgelopen zomer naar een kamp van Grain of Wheat kwam in één van de aangrenzende landen van Rusland. Vanwege een aangeboren aandoening was haar linker voet niet goed ontwikkeld en is haar voet een paar jaar geleden tot boven haar knie geamputeerd. Haar familie heeft geen geld voor een prothese, waardoor ze met krukken loopt. Ze werd uitgenodigd voor een Grain of Wheat kamp, om te gaan bergbeklimmen en om te skiën. Ze geloofde in eerste instantie niet dat ze dit ooit zou kunnen doen. Vanwege haar beperking verblijft Y. in een internaat en ze begon, samen met andere kinderen, te oefenen met professionele trainers die Grain of Wheat had aangesteld. In de zomer ging ze mee op kamp en deed ze dat, waarvan ze altijd dacht dat het onmogelijk was: bergbeklimmen! De boodschap die deze kinderen altijd krijgen is dat ze er niet toe doen vanwege hun beperking. Door deze kinderen op dit soort kampen mee te nemen, leren ze te denken in mogelijkheden, groeit hun zelfvertrouwen omdat ze ontdekken dat ze tot veel meer in staat zijn dan ze zelf denken, en bovendien horen ze tussen de activiteiten door over God, die hen lief heeft en een hoopvolle toekomst voor hen voor ogen heeft. Y. vertelde na afloop van het kamp dat ze altijd bang was in het donker, maar nu heeft geleerd om te bidden voor het slapen gaan en sindsdien met het licht uit durft te slapen.

Ik hoop samen met het team van Grain of Wheat nog vele kinderen te mogen bereiken! Iedereen een hele fijne zomer toegewenst.                                                                     
Boukje Fokkema.
 
 
Een tweede leven voor uw oude mobieltje, toner of cartridge

Een tweede leven voor uw oude mobieltje, toner of cartridge
Kerk in Actie gelooft in delen. Met elkaar in actie voor de naaste, dichtbij en ver weg. Geen mens uitgezonderd. Ook u kunt in actie komen door simpelweg uw oude mobieltje, lege inktcartridge of toner, ansicht- en geboortekaarten, postzegels en oud geld in te leveren in de kerk. Misschien heeft u de inleverpunten hiervoor wel zien staan in de kerk?
Wat kunt u nog meer doen?
  • Vraag op uw werk, school of vereniging om de lege cartridges en toners te verzamelen.
  • Knip postzegels ruim van de envelop. Knip geen postzegels van ansichtkaarten.
  • Lever alleen ansichtkaarten in, geen dubbele kaarten. Een ansichtkaart is een enkele kaart, met aan de ene kant een afbeelding en aan de andere kant ruimte voor adres en postzegel. Dubbele kaarten hebben geen verkoopwaarde en belanden bij het oud papier.
  • Ook welkom zijn geboortekaartjes, zelfgemaakte kaarten en kaarten van Anton Pieck, Voor het kind en Stichting Kinderpostzegels in alle maten en vormen.
Wilt u hier meer over weten? Neem dan even contact op met de Zendingscommissie of kijk op www.kerkinactie.nl/inzamelingsacties en kijk eens op www.facebook.com/inzamelingsactieskerkinactie. 

 
 
Fryslân foar Rwanda - Rwanda  Fryslân foar Rwanda - Rwanda 
Steeds meer Friese kerken zetten zich in voor christenen in Rwanda. Het is één van de kleinste Afrikaanse landen, slechts acht keer groter is dan Friesland en bovendien even groen. Maar waar Friesland bekend is om de Friese meren, is Rwanda het land van duizend bergen. Tot 2022 gaan veel Friese kerken aan de slag voor Rwanda: Fryslân foar Rwanda! 
Jonge christelijke bevolking 
De meeste Rwandezen zijn christen (56% katholiek, 26% protestant, 11% Zevende Dags Adventist) en 4,6% is moslim. Rwanda heeft een zeer jonge bevolking: meer dan 60 procent is geboren na de genocide in 1994. Toen werd een tiende van de bevolking uitgemoord. Het aantal 55+ers is maar 6,6%. 
Hiv/aids 
Dit kleine vruchtbare dichtbevolkte land heeft 12 miljoen inwoners. Bijna 2% daarvan zijn besmet met het hiv-virus, waaronder 11.000 kinderen jonger dan 15 jaar. Bovendien zijn er 69.000 weeskinderen die hun ouders door aids verloren. 
Leren van elkaar 
Protestantse kerken in Rwanda zijn de laatste jaren druk bezig om jongeren meer stem te geven in hun kerken. Ook binnen Friese kerken speelt dit thema. Een mooi aanknopingspunt om van elkaar te leren. 
 
Meer informatie vindt u op: 
https://www.kerkinactie.nl/projecten/friesland-voor-rwanda 
Sjaak W