Gedicht Gedicht

Als de oorlog komt
en als ik dan moet schuilen,
mag ik dan bij jou?
Als er een clubje komt
waar ik niet bij wil horen,
mag ik dan bij jou?
Als er een regel komt
waar ik niet aan voldoen kan,
mag ik dan bij jou?
En als ik iets moet zijn
wat ik nooit geweest ben,
mag ik dan bij jou?

Mag ik dan bij jou schuilen,
als het nergens anders kan?
En als ik moet huilen,
droog jij m’n tranen dan?
Want als ik bij jou mag,
mag jij altijd bij mij.
Kom wanneer je wilt,
ik hou een kamer voor je vrij.

Als het einde komt
en als ik dan bang ben,
mag ik dan bij jou?
Als het einde komt,
en als ik dan alleen ben,
mag ik dan bij jou?

Claudia de Breij
Uit: Mag ik dan bij jou?
 
 

 
TWEEDE ADVENT TWEEDE ADVENT

Tweede advent: Mozes ontvlucht zijn verleden
 
Bijbellezing: Exodus 3:9-4:17
Mozes is bang. Hij krijgt van God de opdracht terug te gaan naar Egypte om Gods volk – de Israëlieten – weg te leiden. Mozes moet terug naar zijn geboorteland. Terug naar zijn volk. Terug naar een oude bekende: de farao. Mozes is ooit weggevlucht uit Egypte. Hij heeft nare herinneringen aan zijn tijd daar. Daaraan wil hij liever niet meer herinnerd worden. Hij heeft die geschiedenis als het ware uit zijn geheugen gewist. En daar wilde Mozes het ook bij laten. Maar God heeft andere plannen. God ziet in Mozes de man die zijn volk uit Egypte zal bevrijden en brengen naar het land van belofte. Mozes is bang. Hij wringt zich in allerlei bochten om er maar onderuit te komen: ‘Wie ben ik? Stel dat ze moeilijke vragen stellen? Ze zullen me vast niet geloven en niet naar me luisteren. Ik ben geen goede spreker’. Mozes zoekt naar excuses om niet te hoeven gaan. Hij is bang voor de confrontatie met zijn verleden.
Ik denk dat wij dat allemaal wel herkennen. We hebben soms veel te verbergen. Dingen die wij hebben uitgehaald. Mensen die we hebben benadeeld of in de steek hebben gelaten. Mensen die we pijn hebben gedaan, door iets wat wij hebben gezegd of gedaan. Onze fouten stoppen we het liefst weg. Het vergt moed om onze daden onder ogen te zien. Misschien ontbreekt het ons aan de moed die Petrus wel had. De moed om in actie te komen, de moed om de confrontatie aan te gaan. Mozes is nog niet zo ver. Maar hij zal al zijn moed verzamelen om aan Gods plan te werken. En het mooie is, Mozes hoeft het niet alleen te doen. Zijn broer Aäron gaat hem helpen. Tweede advent leert ons dat we soms bang zijn de confrontatie aan te gaan. Die angst kan ons verlammen. Toch mogen we, in de lijn van Mozes, op God vertrouwen. Het staat er heel mooi in ditzelfde verhaal als God tegen Mozes en tegen ons zegt: ‘Ik zal er zijn’.
 
Lieuwe T. Wijbenga
 

 
COLUMN COLUMN

               Rodelen

Ik ben een angsthaas, maar dat wil ik niet toegeven. Niet aan anderen en ook niet aan mijzelf. Dus toen we dichtbij de grootste rodelbaan van Duitsland gingen kamperen, zei ik onmiddellijk ‘tuurlijk’, op de onvermijdelijke vraag van de kinderen: ‘we gaan toch wel rodelen, hè?!’ Rodelen, dat betekende in dit geval dat wij ons 2,9 kilometer de diepte in moesten storten in een lage, rammelende badkuip. De gedachte alleen al! De jongste twee waren nog kleine pukkies. Zou het niet te snel gaan? Zouden ze er niet uitvallen? Of er in paniek uitspringen?
Een kabelbaantje – zo’n tweezitter – zou ons omhoog voeren. Ik nam plaats naast dochterlief. Het ding wiebelde, schokte en rukte, en voerde ons plotseling de hoogte in. En ik werd bevangen door een afschuwelijke aanval van hoogtevrees. Diep onder ons lagen de bossen van het Zwarte Woud mooi te wezen in duizend tinten groen, maar ik had alleen oog voor mijn dochter, die zich alsmaar omdraaide, om naar de anderen gezinsleden te zwaaien. Ik zat verstijfd naast haar. Nog steeds droom ik wel eens, dat ze in haar katoenen jurkje onder de stangen doorglijdt en de afgrond in valt. Bij de top stapte ik lijkbleek uit. Wat was ik bang geweest.
Het rodelen zelf was trouwens geweldig! Dochter en ik legden het traject af in een razendsnel tempo, allebei joelend van plezier. Rodelen, ik zou het zó nog een keer willen doen. Maar dan klim ik zelf wel die berg op!


                Titia Lindeboom
 

 
Adventskrant Adventskrant


 Klik HIER voor de hele ADVENTSKRANT

In deze krant o.a.
Columns van redactieleden, waar zijn wij eigenlijk bang voor?
Kinderen van de Lytse Terp, de Wizebeam en de clubs werkten met foto’s en tekeningen mee aan deze krant.
Let op! In deze krant is een beknopte versie opgenomen van TSJERKENIJS, het kerkblad van de Protestantse Gemeente. De gewone Tsjerkenijs verschijnt in deze periode NIET.