September FANÚT DE FLINTER September FANÚT DE FLINTER

De komkommertijd is weer aangebroken. Hoewel er op dit moment op sportgebied heel veel gebeurd (begin juli), het WK-voetbal is in de eindfase, tennis in Engeland, de Tour de France is net van start. Sportief gezien gebeurt er heel veel. Voor de rest is het rustig: de tweede kamer heeft zomerreces, de vakanties zijn overal begonnen, dus alles ligt een beetje stil. Alhoewel we dezer dagen hoorden dat alle twaalf jongens en hun coach uit de grot in Thailand zijn gered. Komkommertijd is voor de nieuwsgaring zoeken naar andere zaken, die anders niet zouden worden genoemd, omdat het minder belangrijk zou zijn. Klein nieuws kan ook groot zijn voor de mensen, die het aangaat.
 
 

lees meer »
 
OPOFFERING OPOFFERING

Eind juli was ik op vakantie in Hellendoorn en de Sallandse Heuvelrug. Vlak boven het dorp Holten is een Canadese begraafplaats. Hier liggen soldaten begraven die tijdens de Tweede Wereldoorlog in en om Nederland zijn gesneuveld. Ik heb vaker militaire begraafplaatsen bezocht en ben altijd zeer onder de indruk als ik de namen en leeftijden van deze mannen (en soms nog jonge jongens) lees. Ook op deze begraafplaats (waar bijna 1400 soldaten begraven liggen) werd ik weer stil. In een boek konden mensen die een bezoek brachten hun naam schrijven en een opmerking plaatsen. Ik bladerde door dit boek en werd getroffen door een opmerking die iemand geschreven had: ‘door jullie opoffering zijn wij vrij’. Waarom deze tekst mij op dat moment raakte? Dat wist ik eerst niet. Maar toen er over ging nadenken deed mij dit onder andere denken aan het lijden en sterven van Jezus. Maar meer nog hield het mij bezig vanwege het woord opoffering. Jezelf wegcijferen. Soms is het leven van een ander je zo dierbaar, dat je je eigen leven daarvoor wilt opgeven. Dat is nogal wat.
En toch zijn er veel voorbeelden te noemen waarin mensen dit doen. Partners of kinderen van mensen die ernstig ziek zijn. Mensen die zich helemaal wegcijferen om voor hun man, vrouw, heit of mem te zorgen. Soms zo intensief dat ze zelf helemaal geen leven meer hebben. Als je dan vraagt: waarom doe je dit? Dan krijg je vaak als antwoord: “daar denk ik niet over na, dit moet gewoon, dit doe je gewoon”.
Helaas zijn er voorbeelden waarin echtgenotes eraan onderdoor gaan. En dan kun je zelf ook niks meer. Het blijft een dilemma. Je wilt helpen, maar je moet ook de kracht en mogelijkheden hebben om dat te doen. Als je er zelf aan kapot gaat, kun je ook niets meer voor die ander betekenen. Moeten we niet evengoed voor onze naaste zorgen als voor onszelf?
 

lees meer »
 
ZIEKEN ZIEKEN


In tijden van ziekte en verdriet is het soms moeilijk om staande te blijven. Daarom wil ik jullie vragen te blijven bidden voor hen om zo iets van Christus te laten zien en merken aan hen en aan onze dorpsgenoten. Daarin kun je als christen sterk zijn.
Ds. Jelte Lindeboom.
 

 
Even kennismaken Even kennismaken

Een korte voorstelling van de predikant van Minnertsga.

lees meer »